A fizikatanítás kezdetei Hódmezővásárhelyen
Szilárd testek mechanikája
- Az anyagi pont kinematikája
- Az anyagi pont dinamikája
- Impulzus, energia, munka
- Merev testek kinematikája és sztatikája
- Pontrendszerek mechanikája
- Merev testek dinamikája
- Mechanikai jelenségek egymáshoz képest mozgó vonatkoztatási rendszerekben
Deformálható testek mechanikája
- Folyadékok mechanikája
- Gázok mechanikája
Rezgések és hullámok
- Hangtan
- Hullámtan
Hőtan
- Hőmérséklet és hőmennyiség, a testek hőtágulása
- Halmazállapot-változások
- A hő terjedése
Optika
- Geometriai optika
- Fizikai optika
Elektromosság és mágnesesség
- Elektrosztatika
- A stacionárius áram (egyenáram)
- Mágneses tér vákuumban és az anyagban
- Elektromos áram szilárd testekben, folyadékokban,gázokban
- Az időben változó elektromágneses tér
Arcképcsarnok

Leslie-kocka (beszerzési év: 1905)


            A testek hősugárzó képességének vizsgálatához 1804-ben John Leslie (1766-1832) angol fizikus egy olyan forrásban levő vízzel megtöltött kockát használt, amelynek oldalfalait különböző anyagok képezték. Az ilyen kocka vizsgálatakor azt tapasztalta, hogy a kisugárzásnál kisugárzott hőnek a mennyiségét és a minőségét is figyelembe kell vennünk.
A kisugárzott hő mennyisége függ a környezet és a sugárzó test hőmérsékletkülönbségétől, valamint a kisugárzó test anyagi minőségétől: a legkisebb a kisugárzás a fémeknél, a legnagyobb a koromnál. Ezen kívül a hő mennyisége a felületek anyagi minőségétől is: az érdes és laza felület többet sugároz ki, mint a sima és tömör felület. A sugárzó képességet a területegység által időegység alatt kisugárzott hőmennyiséggel mérjük. Eszerint ha a koromnak a hősugárzó képessége 100, akkor egyenlő hőmérsékletkülönbség mellett a papíré 98, az üvegé 90, a higanyé 20, míg az aranyé, az ezüsté és a rézé 12.
            A kisugárzott hő minőségét (rezgésszámát vagy színét) illetően Melloni megállapította, hogy a test hőmérsékletének az emelkedésével együtt növekszik a test által kibocsátott hősugárzás rezgésszáma.

Leslie kocka
            A szertárunkban levő Leslie-kocka egy 10 cm oldalélű fémkocka, amelynek oldallapjai fehér, fekete, fényezett fekete és fényezett fém bevonattal vannak ellátva. A kocka tetején két kör alakú nyílás van elhelyezve. Az egyikbe hőmérőt helyezhetünk, miközben a másik nyíláson át a kocka belsejébe forrásban levő vizet önthetünk, így felmelegíthetjük a kocka oldallapjait, amelyek aztán hősugarakat bocsátanak ki. A Melloni-készülék részeként, hőforrásnak használjuk.